Dadels: een gezonde keuze

Welke invloed heeft het dagelijks eten van dadels op de gezondheid?

 

* Houd er rekening mee dat niet alle uitspraken in dit artikel wetenschappelijk zijn gevalideerd, dus ga zorgvuldig om met deze informatie. Raadpleeg bij twijfel altijd een voedingsdeskundige.

De grote hoeveelheden antioxidanten naast vezels en vitamines maken dadels tot een van de aanbevolen gedroogde vruchten voor dagelijks eten. Welke invloed heeft regelmatige consumptie van dadels op het spijsverteringsstelsel en de gezondheid van het hart en in welke gevallen kunnen ze zelfs schadelijk zijn?

Het is belangrijk om te onthouden dat, omdat dadels gedroogd zijn, hun caloriegehalte hoger is dan bij de meeste verse vruchten en vergelijkbaar is met die van andere gedroogde vruchten zoals rozijnen en vijgen. Ondanks hun calorische waarde bevatten dadels echter naast een aanzienlijke hoeveelheid vezels ook behoorlijk wat belangrijke vitaminen en mineralen. Ook bevatten dadels veel kalium en kunnen ze zelfs gebruikt worden als een prima gezonde vervanger van witte suiker in verschillende recepten. Er zijn ook verschillende soorten dadels die grote hoeveelheden glucose bevatten, die kunnen variëren van 60% tot 80% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Een Medjoul dadel (24 gram) bevat:

Calorieën – 66,5 kcal

Eiwit – 0,43 gram

Vet – 0,036 gram

Koolhydraten – 18 gram

Vezel – 1,61 gram

Calcium – 15,4 mg

IJzer – 0,216 mg

Magnesium – 13 mg

Kalium – 167 mg

Fosfor – 14,9 mg

Verlicht constipatie

Dadels kunnen constipatie helpen verlichten vanwege hun hoge vezelgehalte. Onderzoeksresultaten toonden aan dat 21 mensen die 21 dagen lang 7 dadels per dag consumeerden, een verbetering van de ontlastingsfrequentie en een significante toename van de stoelgang ervoeren in vergelijking met de tijd dat ze geen dadels aten. Bovendien kunnen de vezels in dadels gunstig zijn voor de controle van de bloedsuikerspiegel, de vezels vertragen de spijsvertering en kunnen helpen voorkomen dat de bloedsuikerspiegel te hoog oploopt na het eten.


Kan het ijzergehalte in het lichaam verbetern

Zich moe voelen kan een teken zijn van bloedarmoede, het komt vooral veel voor bij vrouwen, maar kan iedereen treffen. Er wordt onderzoek gedaan om te bepalen of het consumeren van dadels en ijzersupplementen het ijzergehalte van adolescente meisjes kan verhogen. De resultaten toonden aan dat het consumeren van dadels in combinatie met een ijzersupplement hun ijzergehalte meer verhoogde dan alleen een ijzersupplement alleen.

Bron van antioxidanten

Dadels bevatten verschillende antioxidanten die beschermen tegen vrije radicalen. Vergeleken met soortgelijke fruitsoorten, zoals vijgen en pruimen, blijken dadels het hoogste gehalte aan antioxidanten te hebben. Dit zijn de drie krachtigste antioxidanten in dadels:

Flavonoïden: Krachtige antioxidanten die kunnen helpen ontstekingen te verminderen en die voornamelijk zijn bestudeerd vanwege hun potentieel om het risico op diabetes, de ziekte van Alzheimer en bepaalde soorten kanker te verminderen.

Carotenoïden: het is aangetoond dat ze de gezondheid van het hart bevorderen en mogelijk ook het risico op ooggerelateerde aandoeningen zoals maculadegeneratie verminderen.

Fenolzuur: bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen, kan het risico op kanker en hartaandoeningen helpen verlagen.

Wanneer mag je geen dadels eten?

Prikkelbare darm syndroom (PDS). Degenen met IBS kunnen gevoelig zijn voor voedingsmiddelen die fructose bevatten, een type koolhydraat dat sommige mensen moeilijk kunnen verteren en kunnen leiden tot een opgeblazen gevoel en maagklachten.

Na een grote maaltijd Dadels zijn rijk aan vezels en hebben meer tijd nodig om te verteren. Als gevolg hiervan kan het eten van een groot aantal dadels na een grote maaltijd een ongemakkelijk gevoel van volheid veroorzaken.

Allergie. Hoewel het zeldzaam is, kunnen sommige mensen gevoelig of allergisch zijn voor dadels.

Diarree of losse ontlasting. Dadels bevatten een suikeralcohol, bekend als sorbitol, die bij sommige mensen de stoelgang kan verhogen. Bij zachte ontlasting is het beter deze te beperken of te vermijden.

Je dynamische snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.